Modul de utilizare a ghetei
Gheaţa în medicina tradiţională
Despre proprietăţile lecuitoare a apei din gheţar, care se formează prin topirea gheţii, deja s-a vorbit pe site-ul nostru. Ea se diferenţiază de apa simplă prin asociaţii multimoleculare – cluster, în care pe parcursul anumitei perioade se păstrează structura gheţii. Apa din gheţar se formează prin topirea gheţii şi păstrează temperatura de 0 C, până cînd toată gheaţa nu se va topi. Caracteristica interacţiunii intermoleculare, specifică structurii gheţii, se păstrează şi în apa din gheţar, la apariţia cristalului se distruge aproximativ 15% din trăsăturile apei.
Să analizăm acum folosirea gheţii în medicina tradiţională.
Gheaţa are o înaltă capacitate calorică, de unde vine şi utilizarea ei pentru răcirea locurilor afectate. Dacă s-a produs o inflamaţie hemoroidală, în partea anală se aplică gheaţa sau comprese cu apă rece.
La popoarele caucaziatice pentru lecuirea durerilor hemoroidale se folosesc aşa numitele lumînări de gheaţă. Pentru a le obţine, se pregătesc din hârtie pahare cu un diametru nu foarte mare luînd în considerare ca ele să poată fi introduse in partea anală., se umple cu apă şi se îngheaţă. Până sa fie introdusă, lumînarea se pune în apă călduţă pentru a scăpa de forma de hîrtie şi puţin de a îngusta capătul.
Primele 3-5 zile lumînarea trebuie ţinută nu mai mult de 30 sec. Apoi fiecare 3-5 zile se adaugă cîte 30 sec., in dependenţă de cum se simte persoana. Dacă lumînarea nu a fost bine întrodusă sau dacă bolnavul o ţine prea mult, pot apărea iritaţii, de aceea este bine să se ţină cont de schema indicată.
Datorită temperaturii joase, gheaţa se foloseşte deseori pentru micşorarea intensităţii circuitului sanguin ce asigură condiţii favorabile în oprirea unei scurgeri de sînge.
Uneori cînd persistă o tuse puternică are loc o mică erupţie a vaselor sanguine mai mici si în timpul tusei poate apărea sînge. În aşa caz, bolnavul trebuie culcat în pat, gheaţa se aplică la piept şi bolnavul este rugat să se abţină de a tuşi o perioadă de timp, pentru a evita intensificarea pierderii de sînge cît şi în unele cazuri pentru a lecui durerea.
În alte cazuri în care poate fi utilizată gheaţa este regiunea stomacului – vomă cu sînge. Acest simptom reprezintă un pericol de boală. Bolnavul va avea nevoie urgentă de un control medical, insă utilizarea gheţii va fi doar folosită pe o perioadă provizorie.
O metodă mai veche în lecuirea impotenţei, care ajută în unele cazuri pentru restabilirea capacităţii sexuale e mai bună de cît oricare medicament. Jumătate de kg de gheaţă pisată să fie acoperită cu tifon preventiv pregătită in 8 straturi. Această pungă cu gheaţă se aplică pe locul conjugării cefei şi a gîtului pentru 1 min., apoi se aplică pe piept în regiunea inimii pentru 1 min. şi în final pe scrot pentru o minută. Această procedură trebuie repetată 3-5 ori pe zi. Durata cursului de lecuire se alege în conformitate cu starea de îmbunătăţire a capacităţilor pierdute.
Pentru a reda tenului tinereţea, prospeţimea şi hidratarea, medicina din Tibet recomandă în loc de a clăti faţa , să se maseze faţa cu cuburi de gheaţă. Se poate de pregătit gheaţă specială, prin îngheţarea infuziei de muşeţel, gălbenele sau din flori de tei (2 linguriţe de infuzie la 2 pahare cu apă).
Daca pielea a suferit arsuri, în aşa cazuri gheaţa este pusă pe locul arsurii şi doar după acţiunea ei are loc prelucrarea pielii lezate.
Dacă apar cearcăne, ar fi potrivite cuburi de gheaţă, cu care regulat se şterge faţa, în special regiunea din jurul ochilor. Pentru a grăbi efectul terapiei cu gheaţă, în loc de apă simplă pot fi pregătite cuburi de gheaţă din infuzie de pătrunjel sau de salvie.
Dacă spre seară simţiţi oboseală a picioarelor, pentru a le reda uşurinţă, pot fi aplicate cuburi de gheaţă din infuzie de mentă (1 linguriţă de frunze de mentă se toarnă intr-un pahar cu apă fierbinte, se lasă pînă se răceşte şi se filtrează).
În caz de contuzie în primele 24 ore se aplică comprese cu gheaţă. De obicei aceasta se referă la contuzii de întinderea de ligamente.
La unele persoane astmatice, în timpul atacurilor de cord , se recomandă înghiţirea unor mici bucăţele de gheaţă pentru a scăpa de durere.
Mici bucăţele de gheaţă putem să le înghiţim întregi (pot fi luate din camera frigorifică a frigiderului), ceea face să scăpăm de sughiţ.
Pentru a evita la persoanele însărcinate procese inflamatorii în matcă şi ovare, se recomandă de aplicat gheaţă în partea de jos a stomacului înfăşurată într-un ţesut.
O. V. Mosin
Sursele:
Şumskii P. A . „Structurile de bază glaciologice”, Moscova 1955
Paunder Ă.R. „Fizica gheţei”, traducere din engleză, Moscova 1967
Eisenberg D. Kauzmann W. „Structura şi proprietăţile apei”, Oxford 1969
Fletcher N.H. „Fizica chimică a gheţei”, Cambridge 1970