Informaţie utilă Modul de utilizare a ghetei Aplicarea gheţei in masajul pentru dureri de spate.
Aplicarea gheţei in masajul pentru dureri de spate.

    Aveţi dureri de spate, din păcate, multi oameni cunosc aşa ceva. În multe cazuri răspîndirea acestei dureri se datorează comportamentului fiecăruia. Pentru a menţine sănătatea fizică la un nivel ridicat este important de avut un ritm activ de viaţă ( de a face exerciţii fizice sau de a face gimnastica de dimineaţă), de a avea grijă de ţinută, de a avea o alimentaţie corectă, de a scăpa de obiceiurile nocive organizmului şi de a putea coordona cu stresul. Spre regrete, foarte puţini dintre noi oferă corpului său suficient timp, de aceea mai devreme sau mai tîrziu organizmul cedează – incep să apară  tot felul de dureri.

    Cum de diminuat apariţia senzaţiilor neplăcute ? Este posibil de evitat pastilele?

    Încă pe frunzele de papirus au fost găsite informaţii despre faptul că o aplicare rece acordă o metodă de lecuire pentru diferite traume si arsuri. Crioterapia, adică lecuirea cu rece, era folosită de către Avicena şi Galen in cazul traumelor inflamatorii. Despre puterea de lecuire cu ceva rece a diferitor boli se poate de găsit în lucrările cunoscutor medici –Celsiu, Bartolini, Samoilov si mulţi alţii. În prezent crioterapia continuă să nu pierdă din importanţă.

    Ca efecte de bază ale crioterapiei sunt

-  micşorarea inflamaţiei ţesuturilor

-  reducerea durerii

-  diminuarea încordării musculare

     În prezent, se consideră, că efectul de rece acordă o circulaţie mai buna sanguină, un efect pozitiv asupra ţesuturilor, cât si măreşte capacitatea lor de regenerare.

     Rezultatul acţiunii de rece depinde de capacitatea de reactivitate a organismului uman.

     Mecanismul lecuitor al crioterapiei asupra ţesuturilor afectate se poate de explicat prin următorul fel. Aplicarea cu rece creează micşorarea temperaturii locale şi îngustarea capilarelor. După terminarea efectului de rece are loc dilatarea capilarelor şi se măreşte cicurlaţia sanguină cît şi a proceselor de schimb.

      Unul din tipurile crioterapiei, este masajul la care se foloseşte gheaţa ceea ce e foarte răspândit în lecuirea durerilor de spate, sau suprasolicitarea muşchilor.

      Durata masajului de crioterapie ar trebui sa nu depăşească 5 min. pe una din porţiunile corpului. Trebuie de luat în considerare şi că ca daca se insistă mult cu gheaţă pe pielea pacientului timpul procedurii ar fi trebuit redus. De obicei pentru îndeplinirea acestui tip de masaj se foloseşte o sticlă nu prea mare din plastic cu gheaţă. Vasele sunt pregătite în următorul mod: sticla se umple cu apă , după care se îngheaţă in camera frigorifică.

     Ca şi orice tip de lecuire, masajul cu gheaţă are şi el anumite contraindicaţii. La astea se referă:

-  alergia la frig

-  o circulaţie sanguină încălcată

-  răceli

    Tehnica îndeplinirii masajului:

-  La dureri în regiunea gâtului se fac mişcări cu gheată în direcţie oblic sub un unghi de 45 gr. spre coloana vertebrală.

-  Masajul crioterapeutic în regiunea zonei sacrale poate fi făcut prin mişcări paralele cu coloana vertebrala cât si perpendiculare ei.

     După finisarea procedurii trebuie de acoperit regiunea la care s-a făcut masaj pentru o mai mare intensitate a procesului de încălzire şi dilatare a vaselor cît şi pentru  îmbunătăţirea rezultatului de lecuire prin folosirea masajului cu gheţă.